perjantai 22. elokuuta 2014

TIETOTURVA


-Laitteiston suojaaminen
Asentamalla vahvan palomuurin ja virustorjuntaohjelman koneeseen antaa hyvän suojan, jos käytät konetta järkevästi. Jos kuitenkin luulet, että koneeseesi on päässyt virus, se on mahdollista testata ja poistaa jos sellainen havaitaan. Jotkut virukset ovat todella vaikeasti havaittavia, se ne pääsevät tekemään tuhoja ennen kuin niitä ehditään poistaa. Mutta yleisesti viruksista päästään nopeasti eroon

-Sähköpostin käyttö
Sähköpostia kannattaisi tyhjentää säännöllisesti poistamalla vanhoja viestejä, joita ei enää tule tarvitsemaan. Roskapostien ja muun ei-toivottujen sähköpostiviestien estäminen on myös mahdollista, ja suositeltavaa tietysti. Ohjeet siihen löytyvät sähköpostien asetuksista tai yhtiön omilta sivuilta. Mutta tässäkin kannattaa muista tarkistaa, että sivu on yhtiön oma. Äläkä nyt ihmeessä asenna mitään lisäohjelmia...

-Internet selailu
Oudot sivustot, jotka koittavat esittäytyä erinomaisina ja ehkä liiankin hyvinä kannattaa kiertää kaukaa. Puhun nyt sivustoista, jotka esim. koittavat myydä jotain maagista tuotetta, jonka nyt voi maalaisjärjellä miettiä, että pitääköhän paikkaansa / onko todellinen. Myös mainosmaiset pop-up ikkunat, oudot linkit, vieraat lataussivustot ja muut ovat yksi iso ansa joihin ei kannata kävellä.

-Omien tietojen antaminen verkossa
Turhat kirjautumiset sivuille kannattaa jättää pois. Jos ei ole aivan pakko / et itse välttämättä halua johonkin kirjautua, jätä se tekemättä. Mitä vähemmän käyttäjiä teet verkkoon, sitä pienempi todennäköisyys on, että sinusta löytyy tietoja. Facebook, Twitter, mitä ikinä käytät, sinun kannattaa olla hereillä mitä kirjoitat ja mitä kuvia julkaiset. Sen jälkeen kun ne ovat latautuneet sosiaaliseen mediaan, monilla ihmisillä on mahdollisuus päästä lukemaan niitä, tai tekemään oikeastaan mitä tahansa he haluavat. Lyhyesti. Paras tapa suojata itseäsi tällaisilla sivuilla on antaa mahdollisimman vähän tietoa itsestäsi.

-Yleisten koneiden käyttö
Julkisissa paikoissa internetin käyttöä kannattaa miettiä vieläkin tarkemmin. Jos olet vaikka kirjastossa ja käytät heidän julkisia koneita, he voivat tarkkailla kaikkea liikennettä mitä heidän tietokoneilla tapahtuu. Eli se ei välttämättä ole paras mahdollinen paikka puhua yksityisistä asioista kaverin kanssa Facebookissa. En olisi yllättynyt jos jokin toinen osapuoli olisi mahdollinen tutkimaan kirjaston verkostossa tapahtuvaa liikennettä. Jos kuitenkin haluat käyttää, tai sinulla ei ole muita mahdollisuuksia päästä käyttämään julkista tietokonetta, pari asiaa kannattaa muistaa.

Uloskirjautuminen. Kuulostaa päivänselvältä ja idioottimaiselta virheeltä jos sitä ei tee. Mutta niin tuollainen helppo asia tuppaa unohtumaan yhdeltä sun toiselta. Älä siis itse pistä itseäsi siihen hajamieliseen sakkiin, ja pidä aina huoli siitä, että muistat kirjautua ulos.

Käyttäjätilin muistaminen sivustoilla. Puhun nyt tileistä kuten Facebook, YouTube, Gmail... Kaikki yksityiset tilit kannattaa "unohtaa" julkisilla paikoilla, että seuraava, joka kyseistä sivustoa päättää käyttää, ei näe sinun tilisi sisäänkirjautumistietoja. Sivuhistorian tyhjentäminen. Itse teen tämän aina jos käytän julkisia tietokoneita tms. Vaikka en olisikaan käynyt Facebookissa tai YouTubessa, poistan silti. Varmuuden vuoksi. Mutta erityisesti jos käyt joillakin sivustoilla, jotka haluat pitää omana tietonasi syystä tai toisesta, poista sivuhistoria. Se ei ole iso vaiva ja se jättää taas vähemmän jälkiä itsestäsi koneelle.

Virusten poistosta jotain..
http://windows.microsoft.com/fi-fi/windows/how-remove-computer-virus#how-remove-computer-virus=windows-7

Roskapostin estämisestä..
http://windows.microsoft.com/fi-fi/windows-vista/block-spam-and-other-unwanted-e-mail
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti