maanantai 2. helmikuuta 2015

Mobiililaitteiden tietoturva

Mobiililaitteiden tietoturva ja yleinen suojaus saattaa jäädä huomioimatta. Sehän on "vain" puhelin tai tabletti tai mikä ikinä. Jos laitteella on linja auki internettiin, on suuri mahdollisuus altistua viruksille, jotka esim. hidastavat laitteen toimintaa.
Laitteisiin on mahdollista saada asennettua virustorjunta ohjelmia. Muun muassa F-Secure tarjoaa virustorjuntaohjelmat tietokoneisiin ja mobiililaitteisiin.

Jos mennään viruksista vähän eteenpäin... Nykyään on yleistä, että vanhoja laitteita myydään eteenpäin netin kautta, jotta päästään vanhoista laitteista eroon ja saadaan siitä rahaa takaisin, että voi ostaa tilalle uudemman laitteen, tai muuten vaan myydä pois käsistä. Tällaisissa tapatuksissa olisi erityisen tärkeää puhdistaa laitteet siihen pisteeseen, että sieltä ei löydy mitään omia tiedostoja, kuvia tai mitään mitä on itse lisännyt. Laitteista löytyy useasti valinta, jolla laite palauttaa itsensä oletusasetuksiin, joka poistaa kaikki tiedostot, asetukset  ja kaikki muut paitsi tietokoneen mukana toimitetut sovellukset. 

Muuten taas laitteiden kanssa kannattaa olla hereillä julkisilla paikoilla. Jos olet tottunut liittymään julkisiin WiFi-verkkoyhteyksiin, pidä mielessä, että joku saattaa seurata kyseisessä verkossa tapahtuvaa liikennettä. Eli itse en menisi hoitamaan esim. pankkiasioita julkisessa WiFi-verkossa. Siinä ei välttämättä ole vaaraa, mutta kannattaa pelata varman päälle. Myöskin laitteiden kantamisessa mukana on mukana riski, että ne varastetaan. Puhelimet ovat yksiä helpoimpia varastettavia esimerkiksi taskusta tai laukusta. Sitä ei ihminen helposti tunne tai huomaa kun joku asianosaava tulee ja sen vie. Sama pätee kameroihin, musiikintoistolaitteisiin esim. iPodeihin tai MP3-soittimiin. Mitä pienempi laite on, sitä helpompi se on varastaa. 

Julkisilla paikoilla kannattaa myös olla hereillä missä kirjoitat salasanat (jos on tilanne, että tarvitset kirjautua johonkin) sillä olan yli on helppo katsoa mitä toinen kirjoittaa. Tai toinen voi puhelimellaan kuvata sivusta toimintasi ja tallentaa käyttäjätunnuksesi sitä kautta esimerkiksi videolle josta hän myöhemmin näkee kaiken tarvittavan. Toimintatapoja on siis monia. 

Lyhyt yhteenveto:

- on suositeltavaa asentaa jonkin sortin virustorjuntaohjelma mobiililaitteisiin jos haluaa olla varmempi laitteen turvallisuudesta


- julkisilla paikoilla erityistä huomiota laitteisiin ja niiden olemassaoloon (missä pidät, takin tasku, housujen etutasku yms.)

- julkisten verkkojen käytössä erityinen huomaavaisuus siitä, että sen liikennettä saadaan seurata (joissain verkoissa siitä ilmoitetaan käyttäjälle, jos verkkoliikennettä seurataan)

- julkisilla paikoilla erityinen varovaisuus jos aiot kirjautua henkilökohtaiselle käyttäjätilille

- (lisäyksenä tähän mitä en tekstiin kirjoittanut) on suositeltavaa käyttää suojakoodia mobiililaitteissa, puhun nyt erityisesti tableteista ja puhelimista. Ja sitten jos käytät suojakoodia, katso ympärillesi ja varmista, että kukaan ei näe kun sen näpyttelet näytölle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti