torstai 31. tammikuuta 2019

Multimedia ja hypermedia

Multimedia

Multimedialla viitataan yleisimmin digitaaliseen viestintään, mutta se sisältää käsitteenä laajemmin esimerkiksi ääntä ja kuvaa yhdistävän kaitafilmin. Multimedialla tarkoitetaan usean eri mediamuodon yhdistelmää. Multimediassa voidaan yhdistää esimerkiksi kuva, ääni ja teksti saumattomaksi kokonaisuudeksi kun taas perinteisessä mediassa käytetään yleensä vain yhtä medianilmenemismuotoa. Multimedia käsittää monenlaiset eri käyttötarkoitukset faktatiedon välittämisestä puhtaasti viihteellisiin käyttötarkoituksiin. Sitä voidaan käyttää niin mainonnassa, työelämässä, joukkotiedotusvälineissä kuin opintotarkoituksissakin.

Hypermedia

Hypermedia on laajennus termistä hyperteksti, joka mahdollistaa automaattiset hyperlinkeiksi kutsutut ristiviittaukset eri dokumenttien välillä. Hypertekstissä dokumentit voivat olla joko staattisia tai dynaamisia, jolloin ne muuttuvat käytön yhteydessä. Mikäli hypertekstissä esiintyy grafiikkaa, liikkuvaa kuvaa tai äänitiedostoja tavallisen teksti- ja numeromuotoisen tiedon lisäksi, sitä kutsutaan hypermediaksi.

Internetti on klassinen esimerkki hypermediasta kun taas elokuvateatterissa esitetty näytös on esimerkki perinteisestä multimediasta hyperlinkkien puutteen vuoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti