keskiviikko 23. toukokuuta 2018

Etäneuvottelu & etähallintaohjelmat

Etäneuvottelu ja etähallintaohjelmat


Etäneuvottelu

Etäneuvotteluohjelmia käytetään kommunikointiin verkon välityksellä. Ohjelmia on monenlaisia. Löytyy maksullisia ohjelmia, ilmaisia ohjelmia sekä ilmaisia versioita maksullisista ohjelmista. Useat yritykset tarjoavat ilmaisia versiota ohjelmista, mutta esimerkiksi jos osallistujia on enemmän kuluttaja joutuu valitsemaan maksullisen version yhtiön tarjoamasta ohjelmasta. Etäneuvotteluohjelmien perusidea on yhdistää ihmisiä samaan tilaan keskustelemaan välittämättä siitä, missä osallistujat sijaitsevat. Tarkoitus on luoda rauhallinen ja hallittu ympäristö jossa voidaan keskustella yhtiön asioista aivan kuin kaikki osallistujat olisivat samassa huoneessa. Istunnot on suojattu jonkinlaisella salasanavahvistuksella, linkillä tai IP-osoitteella, joka sitten jaetaan osallistujien kesken. Näin voidaan pitää huolta siitä, että istunto on yksityinen eikä siihen voi liittyä muut kuin kutsun saaneet. Yhtiöille suunnatut VoIP-ohjelmat on kryptattu TLS-SSL-tason suojauksella. Jotkut ohjelmista on suojattu jopa 256bit-TLS tason suojauksella joka vastaa pankkien verkkopankkien suojaustasoa.

Etäneuvotteluohjelmat mahdollistaa äänen lisäksi videokeskustelumahdollisuuden. Osallistujilla on siis käytössään mahdollisuus aktivoida oma web-kamera ja olla näkyvä osa keskustelua. Tämän lisäksi useimmat ohjelmat tarjoaa yhteisen chatin johon istunnossa olevat voivat lisätä tekstiä ja jakaa mahdollisia tiedostoja.

Etäneuvottelukeskusteluja on myös mahdollista nauhoittaa ja tallentaa katseltavaksi myöhemmin.

Google Hangouts

Google Hangouts on Googlen oma keskusteluohjelma jonka voi avata nettiselaimella tai vaikka ladata omalle mobiililaitteelle. Chromeen on myös saatavilla oma Google Hangouts laajennus.  Liitettyäsi oman Google tilin kun avaat Hangoutsin löydät liitetyt kontaktit omasta luettelostasi ja voit aloittaa joko 1-on-1 tyyppisen puhelun jonkun tietyn henkilön kanssa tai ryhmäpuhelun useamman ihmisen kanssa. Voit halutessasi myös kirjoittaa yksityisen viestin valitsemallesi henkilölle tai ryhmälle. Yksityisviesteissä voit jakaa myös kuvia ja videoita.

https://hangouts.google.com/?hl=fi

Microsoft Lync

Lync on ryhmäkeskusteluohjelma joka on tarkoitettu pääosin ulkoisille kumppaneille, kuten myyjille, joita kutsutaan Lync-kokouksiin. Lync on hyvin yleisesti käytetty ohjelma monien yhtiöiden ja firmojen sisällä ja keskenään. Lync-kokoukset vaatii oman kutsun joka tuo hieman lisää turvallisuutta yksityisyyteen. Kokouksissa on mahdollista jakaa tiedostoja sekä esittää niitä PowerPoint-ohjelman avulla. Myös työpöydän sekä ohjelmien jako onnistuu.

Discord

Discord on suosittu etäneuvotteluohjelma tai keskusteluohjelma ohjattu erityisesti pelaaville nuorille. Se tarjoaa sekä teksti- että äänikeskustelut. Chatissa voit jakaa kaikenlaista mediaa, GIFejä, kuvia ja videoita. Discord mahdollistaa erilaisten ryhmien luomisen sekä yksityisviestit. Ryhmissä on mahdollista tehdä myös sisäisiä ryhmiä sekä antaa käyttäjille rooleja jotka mahdollistaa lisäyhteyksiä ryhmien sisällä esim. erityisen Voice Chat-kanavan joka on käytössä vain sen roolin omaavillekäyttäjille sekä lisää heidät erityiselle listalle.

Yksityisviesteissä on mahdollista asettaa omia asetuksia esimerkiksi linkkien ja median vastaanottamisen kanssa jota voi rajoittaa oman mieltymyksen mukaan ja siten luoda vähän lisäturvaa itselle.

https://discordapp.com/

Jitsi Meet

Jitsi Meet on etäneuvotteluohjelma Windows, Linux, Mac OS X ja Android alustoille. 
Jitsi Meet puhelut ohjelman sisällä toimivat niin, että toinen osapuoli lisää suuntakoodin numeron ja tavoitettavan henkilön PIN-koodin ja soittaa. Selaimella puhelun luoja jakaa linkin toisten osapuolien kanssa jonka avulla he voivat liittyä keskusteluun. Linkin ja numeron lisäksi puheluun voi lisätä salasanan, joka vaaditaan voidakseen liittyä puheluun. Henkilö voi halutessaan myös tehdä puhelusta videopuhelun aktivoimalla oman kameran. Puhelun aikana henkilöt voivat myös jakaa oman näyttönsä helposti painamalla Start / Stop screen sharing -nappia. Keskusteluissa on mahdollista työskennellä yhteisen dokumentin äärellä reaaliaikaisesti. Puhelussa olevat henkilöt voivat myös nähdä puhelun laadun, bitraten, packet lossin, resoluution sekä frame raten.
Puheluiden lisäksi henkilöt voivat keskustella perinteisen chatin avulla.
Mikä tekee Jitsi Meetistä järjestelmällisen etäneuvotteluohjelman on se, että puhelun moderaattori voi asettaa lisättyjen henkilöiden tilan mykistetyksi puhelun alkaessa hallitakseen turhaa hälinää. Henkilöiden ollessa mykistettynä he voivat ilmaista omaa vuoroaan nostamalla tai laskemalla kätensä saadakseen puheenvuoron. Tämä on hyödyllinen tapa ilmaista itseään ilman, että chat-ikkuna täyttyy osallistuneiden henkilöiden kommenteista ilmoittaessa haluavansa puhua.

https://jitsi.org/jitsi-meet/

Etähallinta

Etähallintalaitteita on monia ja monenlaisia, mutta perusperiaate on kaikissa sama, kyky voida hallita toista tietokonetta omalla koneella verkon välityksellä. Itseasiassa toisen osapuolen ei tarvitse välttämättä edes olla varsinainen tietokone vaan se voi olla esimerkiksi tabletti. Monet ohjelmat tukevat myös perinteisen Windows käyttöjärjestelmän lisäksi niin Mac OS X, Android sekä Linux että Linuxen tapaisia alustoja. Tämä on suuri tekijä erityisesti Linuxia käyttävien yhtiöiden kesken. On tärkeää voidakseen kommunikoida koneiden välillä riippumatta siitä, mikä käyttöjärjestelmä niissä pyörii.

Käytännössä miten etähallinta toimii on niin, että hallittava kone antaa oman tunnuksensa hallinnoivalle koneelle jonka jälkeen niiden välille syntyy yhteys ja hallinnoiva kone voi ottaa hallitttavan koneen haltuun. Tämä kaikki tapahtuu hyvin yksinkertaisesti ja useimmat ohjelmat ei vaadi erillistä konfigurointia aloittaakseen etähallinnan.

Etähallinta saattaa kuulostaa monen mielestä epäluotettavalta sillä hallittavan koneen omistaja luovuttaa oman koneensa toisen haltuun. Ohjelmat on kuitenkin luotu niin, että käyttö on mahdollisimman turvallista ja luotettavaa molempien osapuolien kesken. Loppu on sitten ihmisten omaa harkintaa sen kanssa kenelle antaa luvan päästä käsiksi etähallintaan. Monet ohjelmat on koodattu niin, että käytössä on SSL-suojaus joka takaa suojatun yhteyden käyttäessä etähallintaa. Hallittavan koneen päässä he kyllä näkevät kursorin liikkeet aivan normaalisti ja pystyvät seuraamaan tilannetta reaaliaikaisesti. 


Synergy

Synergy on kuuluu etähallintaohjelmiin. Synergy kuitenkin eroaa useimmista etähallintaohjelmista sillä, että se mahdollistaa useamman koneen hallinnan yhdellä koneella. Synergy soveltuu Windows, Mac OS, Linux ja muille Unix-tyyppisille alustoille. Ohjelma ei vaadi erillistä konfigurointia.
Synergy avataan koneille ja luodaan serveri. Sitten koneet yhdistetään serverille lisäämällä sen IP-osoite. Koneiden lisättäessä ne ilmestyvät hallintaruudulle jossa nähdään kaikki yhteydessä olevat laitteet. Ikkunassa voidaan muuttaa laitteiden asetuksia tai poistaa haluttu laite.
Usean laitteen hallinnointi voi helposti kuulostaa vaikealta, mutta Synergy mahdollistaa tämän helpolla tavalla. Vaihtaaksesi toiseen hallittavaan laitteeseen ainoa mitä sinun tarvitsee tehdä on siirtää kursori valitulla koneella ulos näytön alueelta ja ohjelma vaihtaa hallinnan toiseen hallittavaan laitteeseen.

https://symless.com/synergy

TeamViewer

TeamViewer on yksi käytetyimmistä etähallintaohjelmista. Yksi suuri tekijä on se, että sen käyttö on ilmaista. Team Viewerin hyviin puoliin kuuluu sen saatavuus. TeamViewer on saatavilla Microsoft Windows, Mac OS X, Linux, Chrome OS, iOS, Android, Windows RT, Windows Phone 8 ja Blackberry operating systems alustoille. Sen käyttö on mahdollista myös nettiselaimen kautta.

https://www.teamviewer.com/fi/

RemotePC

RemotePC nimensä mukaisesti on etähallintaohjelma. Se mahdollistaa etähallinnan joko kertakäyttötunnuksilla tai Always-On vaihtoehtdolla. Tykkään itse tästä paljon sillä se helpottaa esimerkiksi työskentelevän ihmisen elämää suuresti jos hän työskelee kotona omalla koneella ja tarvitsee kesken päivää jotain omalta koneelta työkoneella joka sijaitsee jossain kauempana. Ohjelma myöskin sallii etähallinnan jopa iPhone tai Android puhelimillla. Tiedostojen jako sujuu ongelmitta ja ohjelma sallii jopa helpon Drag and Drop tyyppisen tiedoston siirron koneelta toiselle. RemotePC sallii myös istuntojen nauhoittamisen sekä tallentamisen haluttuusi sijaintiin hallinnoivalla koneella. Voit tarvittaessasi myös tulostaa etähallinnalla.
Ohjelmasta on olemassa maksuton versio joka mahdollistaa yleisimmät ominaisuudet sekä aiemmin mainitun Always-On yhteyden. 
























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti