maanantai 16. syyskuuta 2019

Internet Kotikäytössä

Kun olet hankkimassa uutta internet yhteyttä, sinun täytyy olla hereillä sen kanssa, mitä haluat ja tarvitset. Tänä päivänä tarjolla on monenlaisia yhteyksiä joiden erot huomaa vähintäänkin hinnassa. Jos asut rivitalossa tai kerrostalossa on todennäköistä, että voit käyttää valokaapeliyhteyttä. Se on nopein yhteys tarjolla.
Puhelinverkkoyhteyksillä ei järin suuriin nopeuksiin päästä. Asutuksen sijainti vaikuttaa kyllä huomattavasti. Ei ole mikään yllätys jos palveluntarjoajan antama arvio netin nopeudesta ei pidä paikkaansa. Tämä on valitettavaa, mutta hyvin yleistä. Mikäli netin arvioitu nopeus pyörii sadoissa megabittiä sekunnissa eroa ei huomaa niin helposti oli se sitten 10Mbs hitaampi tai nopeampi. Ongelma esiintyy erityisimmin hitaammissa yhteyksissä missä jokainen megabitti ratkaisee. On harmittavaa jos esimerkiksi 20Mbs yhteydestä häviää puolet. Silloin eron huomaa selvästi.


Otin selvää millaisia yhteyksiä saisi omaan kotiosoitteeseeni.

Sonera/Telia

Telialla on tarjolla kolmen eri tason yhteyksiä. Yhteyksien saatavuus rajautuu siihen onko taloudessa käytettävissä valokaapeliyhteyksiä. Mikäli tämä löytyy, on mahdollista saada kolmesta vaihtoehdosta kaikki kolme suoraan kotiin. Valokaapeliyhteyksillä voidaan saavuttaa korkeimmat nopeudet. Mikäli talouteen ei ole ennestään vedetty valokaapeleita, tämän yhteyden hommaaminen maksaa aika pitkän pennin ja tämän takia mahdollisuudet rajautuukin helposti vain yhteen, joka on samalla halvin vaihtoehto.


Elisa

Elisalla on tarjolla erilaisia yhteyksiä. Se millaisia yhteyksiä on tarjolla riippuu paljolti siitä missä asuu. Jos esimerkiksi asuu kerrostalossa on mahdollista saada käyttöönsä valokaapeliyhteydet. Jos taas asuu omakotitalossa, niin valokaapeliyhteydet ovat usein pois suljettu ajatus kovan hintansa takia. Silloin yleisin ratkaisu on ADSL-yhteys. Jos taas asuu maalla niin silloin yleinen (ja useissa tapauksissa ainoa ratkaisu) on hommata ns. mokkula eli mobiiliyhteys.

Elisalla on tarjolla kiinteä ADSL-laajakaistayhteys 16/1 Mb/s nopeuksilla. Tämän lystin saa puoleen hintaan 16,45€/kk + Kertamaksu 35,00€ ensimmäiset puoli vuotta. Normaalihinta on 32,90€/kk.

Elisalla on myös tarjolla Saunalahti Tuplalaajakaista jossa tulee mukana sekä kiinteä laajakaistayhteys että mobiililaajakaistayhteys. Kiinteän laajakaistan nopeudet pysyvät samana (16Mb/s). Mobiililaajakaistaa hankittaessa on mahdollista valita kahdesta eri vaihtoehdosta. Ensimmäinen vaihtoehto on 4G Super jonka sanotaan tarjoavan 100Mb/s nopeudet hintaan 22,90€/kk. Toinen vaihtoehto on perus 4G paketti jonka sanotaan tarjoavan 50Mb/s nopeudet hintaan 14,90€/kk.

DNA

DNA:lla on tarjolla kolme eri tyyppistä vaihtoehtoa. Kaikki näistä toimii mokkulalla. Tämä siis tarkoittaa sitä että yhteys on langaton joko 3G tai 4G. Paketeissa ei sen suurempia eroja ole muutenkuin nopeuden kannalta. Paketit ovat seuraavat:

DNA Kotinetti 4G Teho
24 kuukauden sopimuksella hinta on 24,90€/kk jonka jälkeen hinta on 21,90€/kk + avausmaksu 3,90€.

Yhteyden arvioitu realistinen maksiminopeus 4G LTE-verkossa on 50Mb/s (mutta tämä tietysti vaihtelee riippuen siitä missä asuu ja voi siis vaihdella aika paljonkin).

DNA Kotinetti Super
24 kuukauden sopimuksella hinta on 27,90€/kk jonka jälkeen hinta on 29,90€/kk + avausmaksu 3,90€.

Yhteyden arvioitu realistinen maksiminopeus 4G LTE-verkossa on 150Mb/s .

DNA Tuplakaista 4G
24 kuukauden sopimuksella 24,90€/kk jonka jälkeen 29,90€/kk + avausmaksu 3,90€.


Internetpalveluntarjoajaa valittaessa kannattaa kilpailuttaa eri vaihtoehtoja ja saada paras mahdollinen sopimus. Kannattaa tutustua mahdollisiin paketteihin ja selvittää onko jolllain toisella internetpalveluntarjoalla parempi vaihtoehto juuri sinun tilanteeseen. On myös hyvä idea ottaa selvää heidän tukipalveluista siltä varalta, että yhteydet häviäisivät. On hyvä tietää onko heillä ympärivuorokautinen tuki ja mitä he voivat tarjota hankalissa tilanteissa. Tämä voi olla hyvinkin tärkeä osa mikäli nettiyhteydet ovat välttämätön ja pakollinen osa työskentelyä. Selvitä myös mitkä palvelut on mahdollisia juuri sinun osoitteeseen.

Minkälaisia sähköpostipalveluita löysit? Kuka tarjoaa ja mitä maksaa?

Itse käytän Hotmail ja Gmail sähköpostipalveluita. Molemmat ovat ilmaisia.

Millaisia palveluita hankkisin itselleni?

Itse kun olen internetin suurkuluttaja niin hankkisin mahdollisimman nopeuden yhteyden. Tavoitteena olisi siis saada valokaapeliyhteys.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti