maanantai 16. syyskuuta 2019

Tietokoneen peruskomponentit



Emolevy

Emolevy on tietokoneen keskeisin osa sillä se on koneen keskeinen piirilevy johon muut osat liitetään ja jonka avulla osat kommunikoivat keskenään. Emolevy on siis kaiken alusta ja konetta rakentaessa pitää ottaa huomioon se, että kaikki osat eivät välttämättä toimi tietyillä emolevyillä. Esimerkiksi jos emolevy tukee DDR2 muistia siihen ei silloin voi asentaa DDR3 muistia.

Näytönohjain

Näytönohjain on yksi tärkeä tekijä koneen suorituskyvyn kannalta. Riippuen siitä kuinka raskaita tehtäviä suoritat, näytönohjaimella on suuri merkitys. Esimerkiksi jos koneella aiotaan tehdä editointia, renderöitiä tai pelaamista niin silloin tarvitsee tarpeeksi tehokkaan näytönohjaimen. Mikäli käytössä ei ole tarpeeksi tehokas näytönohjain silloin suorittaessa raskaita tehtäviä kone hidastuu ja voi jumittua.

Virtalähde

Virtalähde tuo nimensä mukaisesti virran emolevylle ja siitä koneeseen. Virtalähteen teho tulee ottaa huomioon koneen osia valittaessa sillä emolevyn tulee saada tarpeeksi virtaa. Esimerkiksi jos koneessa on kiinni kaksi näytönohjainta, kannattaa pitää mielessä suurempi virrantarve.

Muisti

Muisti on myös tärkeä sillä kone tarvitsee tarpeeksi muistia voidakseen suorittaa tehtäviä. Muistia tarvitsee tietysti myös ohjelmien ja tiedostojen tallentamiseen. Muistikampoja on myös erilaisia.

Prosessori

Prosessori (tai suoritin) on se osa joka suorittaa tehtävät. Nykypäivän prosessorit ovat moniytimellisiä. Moniytimellisyyden ansiosta suoritin voi ajaa samanaikaisesti raskaita laskutehtäviä ilman, että muiden prosessien suoritus häiriintyy.

Muistityyppejä

HDD

Perinteinen HDD-kiintolevy on ollut käytössä jo kymmeniä vuosia ja sillä on ollut menestyksekäs aikansa. Yli 200 yhtiötä on valmistanut HDD-levyjä. HDD-kovalevyillä tieto tallentuu yhden tai useamman pyörivän metalli- tai lasikiekon pinnalla olevaan magneettiseen materiaaliin. Tiedon säilyminen ei vaadi tehonsyöttöä.

SSD

SSD-kovalevy on nykypäivänä suosittu massamuisti ratkaisu. Siinä ei ole liikkuvia osia ja siinä tieto säilyy laitteen ollessa virrattomana. Se on ohittanut edeltäjänsä HDD:n huomattavilla eduillaan. Se on kevyempi, se kestää paremmin ääriolosuhteita, rasitusta sekä iskuja. Iskunkestävyys on tärkeää esimerkiksi kannettavissa tietokoneissa. Verrattuna perinteiseen kiintolevyyn sen etuina on mm. nopeampi tiedonsiirto, lyhyempi hakuaika, vähäisempi virrankulutus ja lämmöntuotto sekä äänettömyys.

DDR SDRAM (/DDR1/DDR2/DDR3/DDR4)

DDR tulee sanoista double data rate. DDR on muistikampoina käytettyä muistia. Mitkään DDR muistikammat ei toimi ristikkäin toistensa kanssa. Esimerkiksi jos emolevy on varustettu DDR2 muistipaikoilla, siinä ei silloin toimi DDR3 tai DDR muisti.

Ulkoinen muisti

Ulkoista muistia on erilaista. Kaikille tuttu USB-muistitikku luetaan myös ulkoiseksi muistiksi. Muistitikku on helppo sen pienen koonsa vuoksi sekä tilan vuoksi. Nykypäivän muistitikkuihin mahtuu kymmeniä, satoja ja jopa tuhansia gigoja muistia. Tämän hetken suuring muistitikku on Kingstonin kahden terabitin muistitikku. Muistitikkuihin saa siis mahdutettua hyvinkin paljon muistia.

On olemassa myös ulkoisia kovalevyjä. Näitä löytyy monen kokoisina. Kovalevyissä on se hyvä puoli, että niitä löytyy myös USB 3.0 liitännällä joka tuo paremman siirtonopeuden verrattuna
USB 2.0.

Uusimmissa ulkoisissa kovalevyissä käytetään uusinta USB 3.1 liitäntää joka on uudempi versio USB 3.0:sta. Uuden standardin USB 3.1 usb-a portit ovat merkitty punaisella monissa uusissa emolevyissä erottamaan ne vanhoista USB 2.0 mustasta sekä USB 3.0 sinisestä portista. USB 3.1 kaksinkertaistaa usb 3.0 -standardin teoreettisen maksimisiirtonopeuden 10 gigabittiin sekunnissa. Tästä hyötyy nimenomaan ulkoiset SSD-levyt.

Ulkoisten kovalevyjen käyttävät yleisimmin USB 3.0 tekniikkaa, mutta on myös paljon jotka käyttävät USB 3.1 tekniikkaa. Nämä USB 3.0 liitännällä olevat usein tukee myös USB 2.0 liitäntää.
Nykypäivänä Mac tarjoaa mahdollisuuden myös Thunderbolt 3 liitännän ulkoisille kovalevyille. Thunderbolt 3 eroaa täysin muista liitännöistä sillä sen siirtonopeus yltää enimmillään huimaan 40 gigabittiin sekunnissa. On odotettavissa, että tulevaisuudessa tietokoneisiin saadaan myös liitettyä Thunderbolt 3 liitännät. Tästä on hyötyä mm. VR-tekniikassa, 4K ja muiden moninäyttö set-uppien kanssa sekä nimenomaan ulkoisten kovalevyjen kanssa.

Silloin kun koneeseen ollaan hankimassa uusi kovalevy, kannattaa miettiä oman emolevyn tilanne. Joskus on mahdollista lisätä useampi kuin yksi kovalevy jos haluaa tai tuntee tarvitsevansa toisen. Tämä selviää tarkistamalla SATA/PATA-liitäntäpaikkojen määrän. Useasti ratkaisu on ulkoinen kovalevy, mutta on mahdollista asentaa erimerkiksi kaksi kovalevyä samanaikaisesti. Mietittäessä uutta kovalevyä on myös hyvä miettiä haluaako HDD vai SSD kovalevyn. HDD kovalevyt ovat olleet käytössä monia kymmeniä vuosia ja niiden suorituskyky jää huomattavasti SSD levyjen alle, joten oikeastaan mietittävää ei paljoa ole... SSD levyt suosivat myös kaikkea raskaampaa asiointia, kuten renderöintiä ja pelaamista.


https://www.cnet.com/news/intel-thunderbolt-high-speed-port-next-pc-finally/

https://www.mikrobitti.fi/2017/04/liitanta-usb-c-31-thunderbolt-3-mita-tarkoittaa/

https://www.transcend-info.com/Support/FAQ-296

http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-2184797/hard-drives-computer.html





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti