perjantai 3. toukokuuta 2019

Mobiililaitteet

Mobiililaitteet

Nykyään mobiililaitteiden (tabletit, älypuhelimet, ulkoiset kamerat ja muut usb laitteet) käyttäminen ja niiden kytkeminen eri tavoin myös tietokoneeseen on arkipäivää.

Mitä tietoturvariskejä mobiilaitteisiin liittyy

Mobiililaitteet ovat alttiita tietoturvahyökkäyksille ja viruksille samalla tavalla kuin tietokoneet. Kaikki eivät sitä ajattele tai unohtavat laitteita käyttäessä. Laitteiden kulkiessa mukana kaikessa mitä ihminen tekee sumuttaa niiden mukana tulevia riskejä. Mobiililaitteissa voi nykypäivänä olla jos jotakin hienostolaitteistoa asennettuna. Uusimmat puhelimet voivat kertoa ihmisestä enemmän kuin ehkä haluaisi uskoa. Löytyy äänentunnistusta, erilaista kameraa, sormenjälkitunnistusta, paikallistamiseen käytettäviä ohjelmistoja, jotka voivat määrittää täsmälleen laitteen sijainnin reaaliajassa sekä muuta teknologiaa. Mikäli ulkopuolinen pääsee käsiksi puhelimen tietokantaan niin silloin puhelimen omistaja on täysin tämän ulkopuolisen armoilla. 

Mobiililaitteista kun puhutaan niin niihin liittyy olennaisesti se, että ne kulkevat mukana. Sehän selviää jo suoraan sanasta itsestään. Sen mukana tulee suuri riski sillä julkiset verkot voivat olla suuri riski käyttäjälle. Julkista verkkoa käyttäessä kenellä tahansa on pääsy yhteiseen verkkoon. Tämä altistaa erilaisille uhkille. 

Miten tietoturva tulee huomioida erilaisissa mobiililaitteissa, entä USB laitteissa?

Mobiililaitteissa tietoturva tulisi ottaa huomioon niin, että joko kuljettaa mukana nettitikkua kun käyttää tablettia tai kannettavaa tietokonetta mukana. Tai sitten jos käyttää julkisia verkkoja niin pitää huolen, että oma nettikäyttäytyminen on järkevää ja julkista. Vaikka oletkin yksin laitteesi kanssa fyysisesti, se ei tarkoita, ettei jollain toisella henkilöllä olisi jotain tekemistä sinun ja laitteesi tekemisten kanssa. Esimerkiksi salasanojen urkkimiselta voi välttyä kun ei kirjaudu sivuille, jotka vaativat jonkin näköistä tunnistautumista. 

USB-laitteissa, kuten USB-kamerassa tulisi ottaa huomioon se, että mikäli jollain ulkopuolisella ihmisellä on pääsy koneeseen johon ko. kamera on liitetty, hänellä on myös pääsy kameraan. Laitetta voi hallita koneen välityksellä käyttäjän tietämättä. Tällaisen hyökkäyksen tehokkuutta voi tietysti laskea sillä, että kääntää kameran suuntaan joka ei näytä kuvaa asunnosta tai muusta mistä voisi esimerkiksi päätellä henkilön sijainnin. Näin tulisi toimia kun kamera ei ole käytössä. Kannattaa pitää mielessä myös, ettei käännä kameraa sellaiselle pinnalle mikä heijastaa takaisin kuvaa. Kameran linssin päälle voi myös vetää teipin tai muun. Jotkut kamerat pitävät sisällään myös mikrofonin. Mikäli kameraa ei tule käytettyä usein niin ei ole huono idea ottaa kamera kokonaan irti koneesta jolla takaa sen, että siihen ei ole yhteyttä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti