perjantai 3. toukokuuta 2019

Viestintävirasto tietoturva

He tarjoavat monenlaista neuvontaa ja jakavat tietoa siitä, miten mahdollisia uhkia vastaan voi varautua, parantaa reagointikykyä sekä lyhentää ja pienentää toteutuneiden uhkien vaikutuksia. Heidän sivuiltaan löytyy tietoa uusista uhkista ja he kertovat miten niiden uhriksi joutumista voi välttää. Tavalliselle käyttäjälle löytyy paljon tietoa yleisistä toimintaperiaatteista sekä tosiaan uusista uhkista joihin annetaan ennaltaehkäiseviä ohjeita. Käyttäjä siis oppii ymmärtämään vaaroja, jotka piilevät internetin käytössä. 
He tarjoavat apua organisaatioille, yksityishenkilöille ja palveluiden ylläpitäjille. Tietoturvaneuvonnan kohde ja laajuus määritetään yhdessä asiakkaan kanssa tapauskohtaisesti. 

Kyberturvallisuus on käytännössä verkon välityksellä aiheutuvien uhkien ennaltaehkäisyä, tutkimista ja puhdistamista. 

Ohjeita:

Salasana: Salasanat ovat tärkeitä, sillä niillä suojataan yhteydet kaikkialle mihin halutaan kontrolloitu ja rajoitettu pääsy. Tästä syystä salasanojen tulisi olla mielellään pitkiä, monimutkaisia ja koostua erikokoisista merkeistä ja mahdollisista erikoismerkeistä. Näin tehdessä salasanan murtaminen muuttuu paljon hankalammaksi ja käyttäjän turva pysyy korkealla. 

Maksaminen verkossa: Mikäli käyttäjä aikoo käyttää jotakin maksupalvelua verkossa tai käyttää verkkopankkia, on erityisen tärkeää varmistaa, että palveluntarjoajalla on käytössään suojattu verkkoyhteys. Käyttäjän täytyy voida luottaa palveluntarjoajan palveluun. Jos kyseessä on joku uusi maksupalvelu mitä ei ole ennen käyttänyt, kannattaa etsiä netistä tietoa ja lukea käyttäjäkokemuksia kyseisestä palvelusta ja miettiä haluaako käyttää sitä sekä onko joku toinen, luotettavampi palvelu mitä voisi käyttää.

Ponnahdusikkunat: Jos käyttäjä eksyy jollekin vähän erikoisemmalle sivulle niin sivun latauduttua ruutuun voi ponnahtaa viesti esimerkiksi "Onneksi olkoon! Olet sivun miljoonas asiakas! Klikkaa lunastaaksesi palkinto!". Tai jotain muuta vastaavaa. Usein kyseisissä viesteissä on myös kirjoitusvirheitä jonka pitäisi herättää epäilyksiä ihan jokaisella. Kyseessä on 100% aina ja joka tilanteessa huijausyritys. Linkkejä tai mainokseen liittyviä nappeja ei pidä painaa. 

Virustorjunta: On kyseessä sitten kokeneempi tai ns. taviskäyttäjä, virustorjunnasta on hyvä pitää huoli. Koneessa olisi hyvä olla jonkinlainen virustorjuntaohjelma. Löytyy paljon ohjelmia, sekä maksullisia että maksuttomia ohjelmia tai ohjelmaversioita. Niiden avulla voi skannata koneen virusten ja haittaohjelmien varalta. Se on hyvä tehdä aina silloin tällöin ja erityisesti sillon jos tuntuu, että kone on altistunut uhalle.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti